Posturi RadioPrim planRadio

Pe fondul ”atacurilor la statul de drept”, Radio Europa Liberă a decis să emită din nou pentru România | VIDEO / DOCUMENTAR

Un comunicat de presă transmis miercuri seară, anunță planurile Radio Europa Liberă/Radio Libertatea de a lansa noi servicii de știri în România și Bulgaria în scopul consolidării peisajului mediatic , ”pe fondul preocupărilor crescânde privind o erodare a câștigurilor democratice și a atacurilor asupra statului de drept și a sistemului judiciar din cele două țări membre UE și NATO”.

În decembrie postul finanțat de Congresul SUA va relansa serviciile de știri în cele două țări din Europa de Sud-Est. Președintele RFE / RL, Thomas Kent, spune în comunicat:

„Sperăm în mod special ca transmisiunile noastre, realizate de jurnaliști locali, să contribuie la dezvoltarea unei prese libere, să promoveze valorile și instituțiile democratice și să susțină dezbaterile în ambele țări despre locul lor în NATO, în Uniunea Europeană și în celelalte organizații occidentale. Așteptăm să intrăm în parteneriat cu media locale independente și cu societatea civilă”.

Potrivit aceluiași comunicat, oficialități guvernamentale, reprezentanți ai societății civile și ziariști din ambele țări și-au exprimat îngrijorarea că dezinformarea, corupția și divizările sociale sunt pe cale să submineze sistemele lor politice.

România și Bulgaria, care au aderat la Uniunea Europeană în 2007, au fost evaluate în mod constant printre cei mai corupți membri ai blocului.

Recenta demitere a procurorului șef de anticorupție al României de către Curtea Constituțională, după ani de investigații care au condus la mai multe condamnări ale actualilor și foștilor oficiali, a stârnit nemulțumire în rândul românilor care au ieșit pe străzile din București și multe alte orașe.

Radio Europa Liberă / Radio Libertatea va începe să transmită, începând din decembrie 2018, reportaje multi-media, analize politice în limbile bulgară și română și să activeze în parteneriat cu instituțiile media locale pentru a da amploare proiectelor existente, pentru a promova responsabilitatea pe plan public și pentru a contracara informațiile false.

În timpul războiului rece, mulți români și bulgari au ascultat Radio Europa Liberă și Radio Libertatea, chiar dacă putea fi considerată infracțiune penală.
Serviciul bulgar și-a încheiat transmisiunile în 2004, cel român în 2008.

Pagina oficială Radio Europa Liberă

Iată cum arăta redacția Radio Europa Liberă în decembrie 1989

 

https://youtu.be/aVfJyUgWomc

Sursa : Pagina oficială Radio Europa Liberă /Radio Libertatea

Radio Europa … FM desfășoară de câteva săptămâni o campanie despre ”ce se întâmplă acum în România” în care sunt implicate multe personalități  (Gabriel Liiceanu, Andrei Pleșu, Cristian Tudor-Popescu, Lucian Boia, Marius Manole, etc. ) și care face aluzie la genericul emisiunii ”Actualitatea românească”, una dintre cele mai ascultate emisiuni transmise de Radio Europa Liberă.

Vedeți filmul documentar ”Cold wave” realizat de Alexandru Solomon despre Radio Europa Liberă:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE