4Programe RadioRadioRecomandări Radio

Teatrul radiofonic, între Meșterul Manole și Felini, la festivalul Grand Prix Nova

Vă mai amintiți de vremurile în care așteptați în fața radioului să înceapă piesa de teatru radiofonic?! Prin anii ’80 se putea asculta pe programul trei și în stereofonie, după … transmiterea semnalelor  de reglaj, pe fiecare dintre canale:)

România găzduiește iată anual un festival de teatru radiofonic.  Organizator este evident radioul public (Radio România), cel care realizează noi producții , dar deține practic tezaurul de teatru  radiofonic autohton. Piesele sunt transmise în special la Radio România Cultural.

Festivalul Grand Prix Nova a ajuns la cea de a IV-a ediţie, are ca temă inovaţia, se desfășoară sub  Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principesa Moştenitoare Margareta a României și este găzduit de Grand Hotel Continental din Bucureşti, în perioada 31 mai – 5 iunie 2016.

Cele două mari surprize ale evenimentului sunt ”Meșterul  Manole” în vizune … poloneză și  Felini în calitate de … scenarist de radio. 

Proiectul spectacolului polonez Meşterul Manole are la bază o piesă radiofonică de mare succes internaţional – a fost prezentat la festivalurile Prix Marulič din Hvar, Croaţia, şi Prix Italia, 2014 şi este inspirat de textul baladei populare româneşti aşa cum a fost ea culeasă de Vasile Alecsandri. Spectacolul a fost premiat, pentru cea mai bună regie şi cea mai bună muzică, în cadrul Festivalului Două Teatre, din Sopot. Invitat de Radio România în parteneriat cu Institutul Polonez şi Teatrul Odeon din Bucureşti va fi oferit publicului românesc într-o reprezentaţie unică la Grand Prix Nova 2016, în premieră naţională, sâmbătă, 4 iunie, la ora 19:30, la Sala Studio a Teatrului Odeon.

Teatrul Naţional Radiofonic lansează în premieră pe ţară un eveniment unic în peisajul cultural românesc. Federico Fellini şi Teatrul Radiofonic provoacă la redescoperirea personalităţii de anvergură mondială a cineastului italian. Deloc cunoscută în România, calitatea de scenarist pentru radio a lui Fellini va fi revelată iubitorilor de film şi sunet cu prilejul a două evenimente de anvergură în cadrul Grand Prix Nova.

O demonstraţie vie şi amuzantă a modului în care se înregistrează un spectacol de teatru radiofonic, dar şi un alt mod de apropiere faţă de universul fellinian, toate acestea, în viziunea lui Mihai Lungeanu, care semnează regia şi scenariul. În distribuţie, artişti consacraţi ai teatrului contemporan: Virgil Ogăşanu, Ioana Calotă, Dan Condurache, Valentin Teodosiu, Petre Lupu, Gavril Pătru şi studenţi ai Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale din Bucureşti.
Spectacolullectură Surpriza/În afara programului, după un text semnat de Federico Fellini şi Nicola Manzari. poate fi văzut duminică, 5 iunie, de la ora 18:00, în sala de concerte ”Mihail Jora” a Radiodifuziunii române. Intrarea este liberă.

Tot duminică, 5 iunie ora 17:30, în foaierul aceleiaşi săli de concerte Mihail Jora, festivalul Grand Prix Nova devine rampa de lansare pentru producţii radiofonice de inspiraţie felliniană. Teatrul Naţional Radiofonic prezintă în premieră naţională, cinci spectacole sonore bazate pe scenarii radiofonice semnate de marele cineast Federico Fellini. Acestea vor putea fi ascultate la Radio România Actualităţi în 6, 7 şi 8 iunie, de la ora 23:05.

Mai multe detalii despre eveniment găsiți aici.

Programul complet este disponibil pe site-ul festivalului.

Sursa informațiilor referitoare la eveniment: Radio România

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE