Prim planRadioRecomandări Radio

BBC Proms în direct la Radio România Muzical. PROGRAM transmisiuni

Cel mai important festival de muzică clasică din lume, BBC Proms, ajuns în 2017 la a 123-a ediţie, se desfășoară în Marea Britanie între 14 iulie şi 9 septembrie; 9 dintre concertele din cadrul acestui celebru eveniment pot fi ascultate în direct la Radio România Muzical, alte 24 de concerte înregistrate urmând să fie difuzate ulterior în programele Radio România Muzical.

Primele două concerte din cadrul Festivalului BBC Proms pot fi ascultate în direct vineri, 14 iulie şi sâmbătă, 15 iulie, de la ora 21:30.

  • Vineri, 14 iulie, pe scena de la Royal Albert Hall vor urca membrii Corului şi Orchestrei Simfonice BBC, conduşi de dirijorul Edward Gardner. Solist va fi un excepţional tânăr pianist, Igor Levit, în partitura Concertului nr.3 pentru pian şi orchestră de Beethoven. În program se regăseşte o lucrare în primă audiţie, o comandă a BBC special pentru această ocazie: Dansul lui St John de Tom Coult, dar şi o lucrare semnată de unul dintre cei mai apreciaţi compozitori contemporani, americanul John Adams, sărbătorit astfel la împlinirea a 70 ani. Concertul va fi comentat la Radio România Muzical de Andreea Chiselev.
  • Sâmbătă, 15 iulie, al doilea concert din cadrul Festivalul BBC Proms, transmis în direct de la Radio România Muzical, este susţinut de Capela de Stat din Berlin, condusă de Daniel Barenboim. Una dintre cele mai vechi orchestre ale Europei, cu o istorie care porneşte în anul 1570, Capela de Stat din Berlin este recunoscută şi drept una dintre orchestrele de top ale lumii; aşa cum şi Daniel Barenboim este unul dintre cei mai importanţi şi influenţi muzicieni la nivel internaţional. În programul propus se regăseşte Simfonia I de Edward Elgar, unul dintre cei mai cunoscuţi compozitori britanici, şi Concertul pentru vioară şi orchestră de Jean Sibelius, solistă fiind georgiana Lisa Batiashvili, o vedetă a violonisticii contemporane. Concertul va fi comentat la Radio România Muzical de Monica Isăcescu.

Lista concertelor transmise în direct din Festivalul BBC Proms până la finalul lunii august continuă astfel:

  • 19 iulie, ora 21:30: Orchestra Simfonică BBC, dirijor Joshua Weilerstein, solistă violoncelista Alisa Weilerstein;
  • 7 august, ora 21:30: Orchestra Simfonică din Bournemouth, dirijor Kiril Karabits;

Update 7aug:
După o absenţă de doi ani de la BBC Proms, Orchestra Simfonică din Bournemouth împreună cu dirijorul ei principal Kirill Karabits revin în prestigiosul festival cu un program spectaculos, interesant şi epic, totodată; “între îngeri şi demoni” poate ar fi un titlu potrivit al acestui concert, pe care vă invit să-l ascultaţi în transmisiune directă la Radio România Muzical luni, 7 august, de la ora 21.30.

În Festivalul BBC Proms se va auzi pentru prima oară mini-cantata Ei sunt şapte deSerghei Prokofiev; a fost compusă în 1917 pe un vechi text mesopotamian, însă ţintind spre fantasmele şi realităţile Revoluţiei Ruse. Mânia divină se dezlănţuie asupra Mesopotamiei în Sărbătoarea lui Belşazar de William Walton (comandă a postului BBC – 1931), o amplă lucrare vocal-simfonică ce are la bază un episod din Cartea lui Daniel: ospăţul ostentativ de opulent, cu vase jefuite din templul Ierusalimului, atrage moartea regelui Belşazar al Babilonului, fiul lui Nabucodonosor şi destrămarea imperiului atât de puternic până atunci.

De un romantism luminos, feeric, consistent ca mierea din fagure este fantezia simfonică Femeia fără umbră de Richard Strauss, lucrare extrasă în 1946 din opera cu acelaşi titlu apărută cu trei decenii în urmă. E un basm despre dragostea binecuvântată prin naşterea copiilor, în care se regăsesc momente din poveşti ale fraţilor Grimm, din orientala “O mie şi una de nopţi”, chiar şi din “Faust” de Goethe. Şi pentru că totul trebuia să aibă un început, în deschiderea concertului vom asculta Simfonia I în Do major de Ludwig van Beethoven.

Ucraineanul Kirill Karabits a debutat la 19 ani, pe când era student al Conservatorului din Moscova, iar după ce a absolvit şi “Musikhochschule” din Viena a activat la Orchestra Festivalului din Budapesta şi Orchestra Filarmonică a Radiodifuziunii Franceze. Karabits s-a născut la Kiev în 1976, însă acum este preţuit atât în Marea Britanie (în 2013 a fost declarat dirijorul anului de Societatea Muzicală Regală), cât şi peste tot în lume, anul trecut preluând şi poziţia de director muzical al Capelei de Stat din Weimar.

Concertul cu nr. 30 din Festivalul BBC Proms al Orchestrei Simfonice din Bournemouth îi are invitaţi pe tenorul David Butt Philip, baritonul James Rutherford şi Corul Naţional al Marii Britanii.

  • 10 august, ora 21:30: Orchestra Filarmonică BBC, dirijor John Storgards. Solişti: soprana Lise Davidsen şi violoncelistul Alban Gerhardt;
  • 16 august, ora 21:30: Ansamblul Les Siècles, dirijor François-Xavier Roth, solist pianistul Cédric Tiberghien;
  • 17 august, ora 20:30: Orchestra Filarmonicii Regale din Londra, dirijor Charles Dutoit. Solişti: violonistul Joshua Bell şi organistul Cameron Carpenter;
  • 25 august, ora 20:30: Orchestra Teatrului Scala din Milano, dirijor Riccardo Chailly, solist violonistul Leonidas Kavakos;
  • 29 august, ora 21:30: Orchestra Filarmonicii din Oslo, dirijor Vasily Petrenko, solist pianistul Leif Ove Andsnes.

Puteți asculta programul Radio România Muzical pe  97,6 MHz, 104,8 MHz (în partea centrală și sudică a țării) sau on-line, apăsând aici! WinAmp

Sursa: Radio România, romania-muzical.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE