Prim planPrograme TvRecomandări TvTv

Cum se poate înșela trecerea timpului. Sau cel puțin promite că se poate…

Noua serie documentară prezentată de BBC Earth scoate la lumină proceduri din ce în ce mai controversate, dar de care profită din plin industrii în plină expansiune: diete și terapiile antice, căutate de oamenii disperați să-și schimbe drastic trupurile sau să-și îmbunătățească radical sănătatea. Profesorul Timothy Caulfield disecă adânc aceste tendințe, folosind ca argument știința și analizând problemele sociale din spatele acestora, pentru a separa sfaturile cu adevărat bune de excesul de placebo care scoate unora mulți bani din buzunare.

 

 

Episodul 1: Demascarea detoxifierii – Adevărul din spatele fenomenului (de luni 12 martie, ora 23)
Ce trebuie să faceți pentru a elimina toate lucrurile rele din corpul dvs. după o perioadă de timp de șoc? Sau după câțiva ani de mâncare de junk/fasyfood? Poți să-ți ispășești păcatele tale de sănătate și să redevii ca nou? Nu.
Detoxifierea nu este de fapt o realitate. A devenit o fixare a lumii occidentale. Pornind de la plăcerile vinovate, a apărut credință că trebuie să ne scăpăm în mod regulat corpul de toxine prin intermediul dietelor rapide de detoxifiere. Sunt dezvăluite în acest episod dovezile din spatele acestei tendințe tot mai populare.

Episodul 2: Fântâna tinereții (de luni 19 martie)
Tinerii pot fi irosiți de tineri, dar, din fericire, îl putem ”cumpăra” înapoi.
Pentru a-și păstra aspectul din tinerețe oamenii folosesc totul, de la lifting facial la tehnici de înlocuire a pielii. Dar câte din aceste terapii dau roade cu adevărat?
Episodul 2 analizează înclinațiile noastre evolutive spre găsirea portretului tânărului ideal , atrăgător, pentru a ne purta apoi în lumea ciudată, fascinantă și nereglementată a industriei anti-îmbătrânire. “Un ghid al utilizatorului pentru a înșela moartea” este în căutarea adevărului pentru cei care încearcă să sfideze îmbătrânirea.

Episodul 3:  Testarea genetică și creșterea medicinei personalizate (de luni 26 martie)
Testarea genetică, cunoscută și sub numele de testare ADN, permite diagnosticarea genetică a vulnerabilităților la boli moștenite și a generat o întreagă industrie incluzând fitness-ul personalizat, evaluarea abilităților sportive ale unui copil și chiar găsirea partenerului perfect. Testarea genetică direct la consumator este utilizată de un număr tot mai mare de oameni pentru a lua decizii importante privind sănătatea și viața, în ciuda faptului că aceste teste sunt în mare măsură inexacte. Care sunt consecințele utilizării acestor metode defectuoase pentru a face “alegeri de viață sănătoase” și există vreun beneficiu în oricare dintre acestea?

Episodul 4:  Slăbirea – Deta extremă (de luni 2 aprilie)
Obezitatea este una dintre cele mai mari probleme de sănătate publică din America. Două treimi dintre americani sunt supraponderali sau obezi. Presiunea de a pierde în greutate este intensă și mulți se îndreaptă către mijloace chirurgicale pentru a obține rezultate. Problema afectează chiar și copiii, deoarece copiii sub 13 ani suferă intervenții chirurgicale extreme pentru a face față greutății lor. Pierdere în Greutate Turismul pentru pierderea în greutate a devenit o piață imensă. Locuri precum Tijuana și Talise Bay din Dubai sunt nu numai cele mai luxoase stațiuni balneare din lume, ci și pachete de scădere în greutate, incluzând o echipă de medici, formatori personali și un bucătar de wellness gata să ofere asistență personalizată pe tot parcursul sejurului.

Episodul 5:  La Natură – Întorcându-ne înapoi la medicina modernă (de luni 9 aprilie)
“Hrana ta să fie medicamentul tău și medicamentul tău să fie mâncarea ta”, a spus faimosul medic grec, Hippocrates. Din păcate acest lucru a fost spus cu mult înainte de a dobândi cea mai mare parte a cunoștințelor noastre medicale. Ca societate, am devenit obsedați de conceptul de alimente și produse ecologice, agricultura gratuită chimică, alimentele vindecătoare și remedii naturale. Oamenii nu înțeleg Organismele Modificate Genetic, produsele farmaceutice și alte soluții “non-naturale”. Produsele ecologice se vând la prețuri premium. Familiile se îndreaptă către abordări holistice ale problemelor medicale, uneori cu consecințe fatale. Dar ce determină oamenii să nu aibă încredere în medicina modernă și în abordarea agriculturii? De unde vine această noțiune romantică de “natural e mai bun”? Și, cel mai important, sunt aceste poziții susținute științific?

Episodul 6:  Exploatarea ”științifică” (de luni 16 aprilie)
Pentru cei care suferă de o boală cronică sau de o boală degenerativă, lumea care evoluează rapid oferă mai multă promisiune pentru un leac decât oricând. Dar, cu un volum atât de mare de opțiuni de tratament și de informații atât de multe contradictorii disponibile, devine din ce în ce mai dificil pentru cei care suferă să ia decizii de tratament critic. Oamenii pierd mii de dolari și, mai rău, pierd timpul. De la crioterapie la celule stem care regenerează o inimă umană, “Ghidul utilizatorului pentru a înșela moartea” explorează dovezile care stau la baza cercetării managementului bolilor, noi descoperiri și proceduri netestate (în timp ce întâlnim pacienții reali care jură că sunt eficiente) și modul în care mass-media exploatează entuziasmul real.

Noile episoade sunt difuzate în premieră luni seara, la 23 și sunt reluate, printre altele, marți și miercuri la 11:45 și 17:20, duminică la 22:25, dar și lunea viitoare, la 11:20, 16:35 și 22:15 (deci chiar înaintea difuzării episodului următor).

Serialul a fost difuzat inițial la VisionTV Canada, începând din 25 septembrie 2017.

Surse: BBC Earth, VisionTv

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE