Prim planPrograme TvRecomandări TvTv

Geniile Animalelor – la BBC Earth

Din august putem vedea la BBC World un nou serial documentar în care cunoaștem animale uimitoare și descoperim aptitudinile care le ajută să prospere în lumea necuvântătoarelor. În weekendul 25-26 septembrie vor fi difuzate toate episoadele (primele trei – sâmbătă, celelalte trei – duminică), de la orele 11:10 ș i 16:30

1. Mințile luminate ale naturii

Geniile animalelor 1

În acest prim episod, Chris Packham investighează modul în care mințile luminate ale naturii intră în competiție cu puterea creierului uman. Analizând variate animale, cum ar fi corbi, albine și grauri, Chris explorează modul în care acestea pot folosi instrumente, rezolva puzzle-uri complexe, se recunosc în oglinzi și chiar raționează ca oamenii.

2.Comunicatorii

Geniile animalelor 2

În acest episod, Chris Packham dezvăluie care sunt unii dintre cele mai inteligenți comunicatori din lumea animală.

De zeci de ani, oamenii au tânjit să-l imite pe Dr. Doolittle și să poată înțelege ce animale comunică între ele. Dar metodele lor depășesc de multe ori capacitățile simțurilor noastre umane.

Acum, datorită cercetătorilor dedicați, noilor științe și tehnologiei de vârf, ni se oferă o privire de ansamblu asupra modurilor ingenioase prin care animalele își transmit mesajele: faptul că delfinii au nume individuale unul pentru celălalt, că sepia folosește semnale sub acoperire și că oamenii pot înțelege maimuțele fără să-și dea seama.

3.Constructorii

Geniile animalelor 3

Găsirea unui loc unde să fie în siguranță este una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă un animal. Dar unele animale nu trebuie să găsească un loc sigur – construiesc unul.

În acest episod, Chris dezvăluie unele dintre cele mai bune animale-constructori din lume – un grup care este incredibil de variat. Arhitecții-animale includ de la castori la albine și câini de prerie până la păsări bower. Animalele nu construiesc doar case – ci fac și structuri pentru creșterea puilor, depozitarea alimentelor, prinderea prăzii și … impresionarea celor confraților. Dar ce se poate învăța din strălucirea clădirii lor?

4. Rețelele sociale

Geniile animalelor 4

Chris Packham urmărește  inteligența socială din regnul animal și află de ce, pentru animale, a fi împreună înseamnă a fi inteligent. El analizează modul în care vânează leii în echipe și fiecare deține o poziție foarte specifică, modul în care liliecii vampiri construiesc încredere și rețele de donatori prin îngrijire și modul în care lupii sălbatici s-au domesticit și s-au transformat în cel mai bun prieten al omului.

5. Escrocii

În acest episod, Chris Packham dezvăluie comportamente înșelătoare pe care animale geniale Einstein le folosesc pentru a supraviețui și a prospera în jocul vieții – de la deghizarea lor pentru a păcăli prădătorii și răpirea puilor pentru a-și salva proprii descendenți, până la citirea limbajului corpului nostru pentru un jaf reușit.

Începem cu maestrul suprem al deghizării – caracatița. Prof. Roger Hanlon descrie modul în care inteligența caracatiței rivalizează cu cea a vertebratelor, cu luarea de decizii extraordinar de rapide și complexe, care le schimbă aspectul mai repede decât ai clipi. Dacă camuflajul nu păcălește un prădător, atunci o caracatiță poate schimba tactica pentru a-i uimi, schimbând aspectul în ceva prea ciudat pentru a mânca.

Puii de ghepard se pot și ei deghiza. Aflăm de o teorie puțin cunoscută conform căreia aspectul unui puișor de ghepard poate păcăli prădătorii. Puii tineri au o asemănare remarcabilă cu un viezure melivor – unul dintre cele mai agresive animale din savană, cu care nici leii și vulturii nu se pun.

Mimetismul poate atrage și respinge…. omizele de fluturi albastri cu un miros și sunet identic cu al larvele de furnică pentru a pătrunde în mod inteligent într-o casă frumoasă și sigură pentru iarnă. Furnicile muncitoare sunt înșelate să ducă omida în colonia lor, oferindu-i hrană și adăpost până în primăvară.

Îndrăgita vidră de mare ar putea părea un animal adorabil, dar un mascul flămând nu are nicio reținere în a răpiri un pui în timp ce mama sa plaecă să caute hrană. El eliberează ostaticul doar în schimbul unei mese gratuite.

În Australia, ciorile gregar trăiesc în grupuri mari, dar o singură pereche care se reproduce, restul contribuind la creșterea puilor. După cum explică dr. Constanza Leon, puii sunt atât de nevoiași încât este nevoie de șapte păsări pentru a crește un pui și, dacă vremurile sunt grele, adulții vor folosi un gesturi speciale pentru a atrage păsările tinere din grupurile rivale să se alăture lor și să ajute la îngrijirea copiilor.

Delfinii sunt renumiți pentru inteligența lor și învățăm cum calcularea delfinilor cu vârf de femelă se împerechează cu mai mulți masculi pentru a-și proteja viitoarele viței – dacă fiecare bărbat crede că ar putea fi tată, atunci ea reduce șansele de pruncucidere.

Oceanul este scena unei alte înșelăciuni cu două fețe. Concurența poate fi acerbă, așa că unii masculi de sepie folosesc trucuri viclene pentru a cuceri o femelă. Pentru gigantica sepie australiană este importantă dimensiunea – astfel încât bărbații mici își schimbă aspectul și îmbracă o deghizare feminină pentru a se strecura pe lângă rivali mai mari și pentru a se apropia de parteneră. Dr. Martin Garwood, biolog marin, a descoperit că o altă specie de sepie face încă un pas – un mascul își împarte aspectul corpului în două: e bărbat pe o parte pentru a atrage o femelă și femelă pe cealaltă pentru a păcăli rivalul. Totul e permis în … dragoste și război!

Dr. Sarah Lower studiază licuriciul „femme fatale”, numit așa pentru că a învățat mai multe ”coduri morse” ale altor specii pentru a atrage masculii acestora. După împerechere cu propria specie, licuriciul feminin își schimbă semnalele luminoase pentru a atrage acești masculi – nu pentru împerechere, ci pentru a-i devora și a ajunge astfel la substanțe chimice valoroase care le protejează ouăle de prădători.

În cele din urmă, descoperim cum pescărușul mult blamat este de fapt un oportunist înțelept, capabil să citească linia ochilor și limbajul corpului pentru a fura mâncare atunci când nu găsește hrana obișnuită.

Animalele folosesc trucuri pentru a supraviețui și a merge mai departe – rețeta succesului e să fie inteligente, adică, în aceste cazuri, șmechere și înșelătoare.

6. Călătorii

Chris Packham descoperă metodele inteligente pe care animalele le folosesc pentru a călători între două puncte și pentru a-ș igăsi drumul. Fie că este vorba de o călătorie în zonă pentru a găsi hrană sau de o călătorie lungă pentru a ajunge la un loc sigur de reproducere, fiecare călător trebuie să afle unde să meargă și cel mai eficient mod energetic de a ajunge acolo.

Acum, cele mai recente cercetări științifice ajută la descoperirea modului în care o fac, de la crearea hărților mentale ale mediului lor până la planificarea traseului cu precizie. Începem să înțelegem modul în care acești călători inteligenți se deplasează cu succes, dar studiind mișcările lor putem avea, de asemenea, informații valoroase care ne-ar putea ajuta, cum ar fi modalități de gestionare a siguranței grupurilor și chiar … cum să abordăm lupta cu cancerul mai eficient.

Chris începe prin întâlnirea cu Bertie și Baxter, două frumoase cămile care demonstrează modul în care sunt perfect adaptate mersului prin deșerturi dure. Cu genele lungi și pleoapele speciale pentru a păstra nisipul, picioarele largi pentru a nu se scufunda și capacitatea de a rămâne fără apă până la o săptămână, aceste cămile pot parcurge 25 de mile pe zi și au ajutat oamenii să călătorească și să facă comerț de mii de ani.

În America, Rhiannon Jakopak de la Universitatea din Wyoming face parte dintr-o echipă de cercetători care colecționează și urmărește elanii din tot statul. Ei descoperă că acestea adună în mod constant detalii despre mediul înconjurător și poziția lor în cadrul acestuia, permițându-le să învețe rutele de migrație transmise de-a lungul generațiilor și chiar să învețe ocazional propriile rute noi.

Unii imigranți ai oceanelor prezintă, de asemenea, o putere impresionantă a creierului, așa cum a descoperit dr. Briana Abhrams de la Universitatea din Washington. Cercetările sale au arătat că balenele albastre își folosesc amintirile pentru a migra, permițându-le să prezică unde și când va exista o cantitate constantă de alimente de-a lungul coastei de vest a Americii de Nord, în timp ce migrează pe 4.000 de mile .

Elefanții au reputația că nu uită niciodată și se pare că memoria lor îi poate ajuta să găsească resurse valoroase. Sophie Sadera este un ghid de safari în rezervația națională Maasai Mara și știe de la sine cum elefanții folosesc aceleași căi în fiecare an în timp ce călătoresc pentru a găsi apă. În perioadele de secetă, liderii grupurilor își pot folosi memoria surselor de apă pe care le-au vizitat în trecut pentru a asigura supraviețuirea turmei lor.

Dar nu este nevoie să ai un creier mare pentru a-ți găsi drumul. O broasca otrăvitoare care trăiește în pădurile tropicale din America de Sud este un maestru al hărților mentale. O nouă cercetare a arătat că acești mici amfibieni au avut puterea să-și amintească structura unei păduri tropicale, care se schimbă constant, permițându-le să-și transporte mormolocul către sursele de apă în acest mediu dinamic.

Noile cercetări interesante ale lui Rickesh Patel, de la Universitatea Maryland Baltimore County, au dezvăluit un excelent navigator subacvatic. Prin monitorizarea constantă a virajelor și a distanței pe care o parcurg, creveții mantis își pot găsi drumul înapoi spre casa lor. Acest lucru sugerează că utilizează o strategie de navigație numită integrare a căilor. În prezent, este singurul animal subacvatic despre care știm că este capabil să facă acest lucru.

Profesorul Marie Dacke, de la Universitatea Lund din Suedia, studiază gândacii de gunoi în Africa de Sud de peste 20 de ani, iar cercetările sale au descoperit că aceste insecte au capacitatea remarcabilă de a naviga noaptea folosind lumina Căii Lactee.

Unele animale folosesc cele mai surprinzătoare modalități de a se deplasa, iar noile științe de la Universitatea din Bristol au arătat cum pot zbura păianjenii. Prin detectarea electricității statice în aer, ei plutesc de-a lungul liniilor de mătase. Au fost găsiți la o distanță impresionantă de 1.000 de mile pe mare și până la două mile și jumătate înălțime în aer.

Dar nu sunt singurii zburători surprinzători, șarpele din copacul paradisului poate parcurge aproape 100 de metri într-un singur salt. Acum, datorită tehnologiei de captare a mișcării, noi cercetări au dezvăluit ce stă din spatele modului în care pot sări și ateriza în siguranță.

Unele dintre cele mai interesante descoperiri provin din studierea modului în care animalele călătoresc în masă. Dr. Iain Couzin, de la Institutul Max Planck din Germania, arată că turmele de păsări și bancurile de pește ajung să aibă o „minte de grup” care influențează modul în care călătoresc. Comportamentul lor poate oferi răspunsuri la unele probleme umane, cum ar fi modul de gestionare a siguranței mulțimii și chiar … modalități noi de a trata cancerul.

Chris ne duce într-o călătorie în lumea remarcabilă a călătoriilor cu animale. Prin apropierea de personalitatea unora dintre cei mai buni călători ai naturii, dezvăluie inteligența remarcabilă pe care aceste genii ale lumii animale o folosesc pentru a călători în jurul planetei noastre.

Sursă imagini și foto: BBC

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE