Prim planRadioRadio - Evenimente

Tot mai mulți români ascultă radio. Cum se împarte piața

Creșterea audienței și a cotei de piață sunt indicatori de performanță ai posturilor de radio. Evident audiența depinde și de acoperirea pe care o au aceste posturi, de aceea pentru o analiză mai ușoară a performanței am ales să analizăm variațiile procentuale între valurile din august-decembrie (”de toamnă”) din ultimii doi ani.

Ordonarea în tabelele de mai jos este făcută în funcție de valoarea indicatorului respectiv la ultimul val de audiență (august-decembrie 2019).

Audiența zilnică (Daily Reach) este dată de numărul de ascultători care sunt pe recepție cel puțin un număr de minute (de obicei 5) într-o zi. Practic acest indicator nu face diferența între ascultătorul care e 5 minute și cel care e 5 ore pe recepție. De aceea începem prezentarea cu variațiile COTELOR DE PIAȚĂ ale posturilor – Market Share, acesta fiind un indicator care ține cont și de timpul de ascultare. Posturile primesc date mult mai complete, inclusiv audiența (numărul de ascultători) pe fiecare sfert de oră și pot filtra datele pe zilele săptămânii, categorii de public, nivel de instruire, zone ale țării, etc.

Numărul de ascultători a crescut în ultimii doi ani cu aproape 5%. Dar ce s-a întâmplat cu principalele posturi?
Variația cotei de audiență a posturilor de radio în ultimii doi ani

România Actualități și Kiss FM și-au păstrat primele două poziții, chiar dacă au pierdut câteva procente. Zu a pierdut locul de pe podium de acum un an în favoarea Europa FM, post care, dacă va continua creșterea, va depăși și ocupantul locului doi (Kiss FM).
Procentual, cea mai mare creștere la Market Share o au România Timișoara și Digi FM, fiind urmate de România Tg. Mureș, Rock FM și Național FM.

Numărul de ascultători a crescut în ultimii doi ani cu aproape 5%. Dar ce s-a întâmplat cu principalele posturi?
Cota de audiență a posturilor de radio în august-decembrie 2019

Peste 12 milione de români peste 11 ani ascultă acum radioul, cu 4,8% mai mulți decât acum doi ani.

Numărul de ascultători a crescut în ultimii doi ani cu aproape 5%. Dar ce s-a întâmplat cu principalele posturi?
Variația audienței zilnice a posturilor de radio în ultimii doi ani

Ca număr de ascultători zilnic – Daily Reach Kiss FM conduce detașat la nivel național, mai dură este lupta pentru locurile 2 și 3, luptă în care România Actualități se apropie tot mai mult de ZU. Procentual, cele mai mari creșteri în ultimii doi ani le au Rock FM, România Tg Mureș și Digi FM, remarcabilă între primele cinci fiind și creșterea Europa FM.

Sursă date: audienta-radio.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE