Posturi TvTv

Televizoare 4k, transmisii … SD. Ce posturi au trecut în HD?

BBC Earth, altădată HD la Telekom, e de câteva zile HD la RCS-RDS (Digi) CATV, care a adăugat variante HD și la AMC, Discovery  și Cinemax 2. Operatorul are, să nu uităm, și un program propriu 4k, dar în varianta  de recepție prin satelit, oferta lasă mult de dorit.

4k (UHD)

Da, magazinele sunt pline de televizoare 4k (UHD)și cei mai pretențioși iau, cel puțin pentru living, un astfel de model, chiar dacă, de multe ori, la o diagonală medie și o distanță de vizionare de 3m nu simți o diferența clară între Full HD și UHD. Dar la ce  programe  UHD (4k) avem acces? Practic RCS-RDS este singurul operator de cablu național cu o ofertă 4k. Propriul canal  Digi 4k transmite un mix de conținuturi constând în transmisiuni sportive premium (UEFA Champions League, UEFA Europa League, La Liga, Bundesliga, Formula 1 și altele) și documentare și , de câteva săptămâni,  varianta 4k a canalului Eurosport. Programul autohton de călătorii Travel Mix are și el de aproape un an o variantă 4k , dar deocamdată aceasta nu este prezentă în grilele din țară (fiind transmisă însă de Ines IPTV, alături de Luxe Tv 4k UHD).

Televizoarele redau 4k, multe posturi sunt ...SD
Digi 4k (digiromania.ro)

Deci mai avem până să vorbim de o ofertă solidă de programe Tv la rezoluție 4k, cel puțin în România.  

Dacă vrem să vedem producții noi singura opțiune legală este abonarea la o platformă Video on Demand. Pentru filme Netflix și eventual Amazon Prime Video au o ofertă consistentă UHD, dar abonarea, evident, costă destul de mult (nu și  dacă o împărțim cu 3-4 prieteni). Pentru mici  și  mari va fi disponbil probabil din acest an și Disney +.  HBO Go  nu are deocamdată o ofertă 4k, dar se va lansa în mai, peste ocean deocamdată,  HBO Max.

Înregistrări 4k găsim evident și pe Vimeo sau Youtube, iar pentru amatorii de imagini din natură și de călătorie (inclusiv timelapse)  sau de muzică cele două au o ofertă interesantă, dar care nu include, evident, documentare premiate, de genul celor de pe Netflix și Amazon  .  

Avem cel puțin programele în HD?

Câte dintre programele tv sunt transmise HD? Sau, mai bine zis, câte sunt transmise HD de operatorul la care ne-am abonat? Pentru că, din păcate, degeaba programul e transmis în HD, dacă operatorul îl oferă SD. Atâta timp cât clientul ar trebui să fie mai important decât orice reacție față de trusturile concurente, e penibil să remarcăm că vedem în continuare la  Telekom canalul de știri Digi 24 la calitate SD, în timp ce canalele internaționale de știri (CNN, Euronews) sunt transmise HD. CNA-ul ar trebui să vină cu o  reglementare care să împiedice, pentru binele ochilor noștri, astfel de manifestări și să impună, atunci când tehnic e posibil, transmisia HD a posturilor de pe lista must-carry .

Televizoarele redau 4k, multe posturi sunt ...SD
Digi 24 HD scrie, dar la Telekom și pe satelit se vede SD

Dacă tot vorbim de Digi 24 este de remarcat și că postul nu poate fi văzut HD nici de propriii abonați la Digi Satelit (și nici pe alți sateliți)! Mai mult, la Digi Tv Satelit nu pot fi văzute HD nici canalul propriu de filme, nici cele de documentare în limba română (Digi World în maghiară este însă transmis HD …) . Dintre canalele proprii, numai Digi  Sport 1 și 2 sunt transmise HD. E adevărat că folosirea oricărui transponder costă, dar un pachet de satelit cu atât de puține canale  e mult prea ”subțire” pentru 2020. Avem alte așteptări de la un operator care pe cablu tocmai a adăugat, o spuneam cu bucurie la începutul articolului, mult-așteptate versiuni HD. Și dacă pe cablu BBC Earth se vede HD, nu înțelegem de ce pe satelit nu se transmite, mai ales că (surpriză) … programul e transmis cu subtitrare în limba română de Canal Digital Nordic prin același satelit, deci un SimulCast – cum e cel făcut pentru History Channel HD, atât pentru Digi TV, cât și pentru FocusSat – ar putea rezolva problema la costuri minime  pentru ambele pachete adresate românilor.

În România, e adevărat, unele posturi s-au mișcat tare greu. Poate vă mai amintiți că nu cu mulți ani în urmă postul Antena 1 era încă  transmis  SD în format 4:3! Acum mai toate posturile au trecut la 16:9, multe la HD și  sperăm ca  în 2020 să mai adăugăm, pentru confortul nostru vizual, cât mai multe dintre ele (inclusiv cele semnalate) pe lista High Definition.  Dacă mai vine ceva și la capitolul 4k, cu atât mai bine!

Televizoarele redau 4k, multe posturi sunt ...SD
BBC Earth se vede HD

Pont: o comparație a programelor oferite de principalii operatori CATV/ satelit/ IPTV/ online aveți aici.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE