Prim planRecomandări TvTv

Jocul împerecherii – la BBC Earth

Povestea din spatele celor mai fascinante și dramatice căutări ale animalelor pentru a găsi o pereche și a lăsa o moștenire de durată. Unele specii trebuie să depășească provocările unui mediu vast doar pentru a găsi un membru de sex opus. Altele  se aliază  împotriviți vecinilor lor în turme de … împerechere în masă. Un singur lucru îi leagă pe toți: dorința de a reuși cu orice preț.

Inegalabilul Sir David Attenborough dezvăluie scene spectaculoase de curtare și companie.
Dar găsirea unei perechi nu este doar despre dragoste – supraviețuirea unei întregi specii ar putea depinde de asta.

Seria a fost prezentată în premieră la BBC 1 din 24 octombrie 2021, iar din 5 decembrie se vede și la noi la BBC Earth, în cele mai bune condiții.
Primul episod e prezentat în premieră duminică de la ora 19.

Seria 1: 1. Pajiști: În văzul tuturor

Pajiștile planetei noastre sunt unele dintre cele mai provocatoare habitate pentru a juca jocul de împerechere. Sunt o scenă deschisă în care potențialii parteneri și rivalii geloși pot asista la fiecare mișcare și fiecare eșec. Pentru a câștiga aici, un jucător trebuie să dea totul. Strategiile folosite de animale sunt pe cât de abundente, pe atât de unice – există spectacole, luptători, ticăloși și înșelători și toți concurează pentru șansa de a se împerechea. Acolo unde iarba este din belșug, la fel este și concurența, iar pentru cei care se adună în număr mare pentru a se reproduce, amenințarea suplimentară a prădătorilor înfometați este mare.

Aici, în aer liber, experiența este cheia. Aceasta este o lecție pe care un tânăr struț mascul de pe pajiștile uscate din deșertul din Namibia este pe cale să o învețe în timp ce face primii pași în jocul de împerechere. Între timp, un armăsar de zebră matur de pe Serengeti trebuie să-și apere iepele de … burlacii rătăcitori într-o  turmă imensă.

Alții se bazează pe tactici mai aspre, iar ingeniozitatea este ceva obișnuit. Păsări precum ruff aleg o strategie de travestire pentru a înșela rivalii și pentru a se strecura până la femele dornice, în timp ce păianjenul de pepinieră își pavează drumul către inima alesei sale cu oferte de cadouri fără valoare, deghizate în comori. Cu toate acestea, succesul nu este întotdeauna garantat. În ciuda faptului că are mușchi care să rivalizeze cu orice culturist, un mascul cangur își poate pierde cu ușurință șansa de a se împerechea într-o competiție mai puțin impresionantă și mai aspră. Apoi, mai sunt și câștigătorii finali și niciunul nu este mai prolific decât regina termitelor care, de-a lungul vieții sale de 50 de ani, va crea … o jumătate de miliard de urmași.

Pentru toți cei care aleg să joace jocul împerecherii aici, pe pajiști, există o provocare primordială mereu prezentă, care poate afecta fiecare rezultat: strategiile lor sunt …. la vedere, expuse tuturor.

2. Oceane: Din senin

Oceanul este locul unde viața a experimentat pentru prima dată  jocul împerecherii și, de-a lungul timpului, acest lucru a dus la unele dintre cele mai ingenioase strategii!

3. Jungla: În adâncul ei (In The Thick Of It)

Junglele găzduiesc 80% din toate speciile, dar acoperă doar 2% din planetă. Când animalele din aceste păduri aglomerate vor să se împerecheze, provocarea este cum să ieși în evidență din mulțime.

4. Apa dulce: Timpul este totul

Apa dulce este adesea locul unde milioane de animale se adună pentru a-și găsi pereche. Adăparea  devine pretextul pentru declanșarea unor ritualuri de împerechere spectaculoase și a unei competiții acerbe.

5. Împotriva tuturor obstacolelor (Against All Odds)

Toată viața este condusă de nevoia de a se reproduce. Cu toate acestea, pentru unii, șansele de succes sunt în mare parte împotriva lor, așa că aceștia au adoptat cele mai extraordinare strategii de împerechere dintre toate.

Sursa informații și foto: site-uri BBC

[reveniți pentru detaliile viitoarelor episoade și orele de difuzare]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE